Utbildningar till filmproducent

Många som drömmer om att arbeta i filmvärlden ser sannolikt sig själva i rollen som skådespelare eller regissör, men en minst lika viktig roll har filmproducenten. Utan filmproducenten skulle filmen inte bli av överhuvudtaget, oavsett hur skickliga regissören och skådespelarna är.

Filmproducenten är nämligen den som har det övergripande ansvaret för hela filmens produktion, från att idén först kommer upp tills filmen har premiär på bioduken. Det är filmproducentens ansvar att överväga och avgöra huruvida filmen kommer att vara finansiellt genomförbar eller inte, och det är filmproducenten som genomför många av de praktiska detaljer som krävs för att filminspelningen ska kunna börja, som att ordna avtal med skådespelare och alla andra som kommer att arbeta med filmen. Under filminspelningens gång måste filmproducenten se till att filmen håller sig inom budgeten och håller den tidsram som har satts upp.800px-Film_Crew

Den som vill utbilda sig till filmproducent har tyvärr inte många alternativ att välja mellan i Sverige. En av de enda utbildningarna i landet med den inriktningen finns på Stockholms Dramatiska Högskola, och har bara mellan fyra och sex studieplatser. Det är en treårig kandidatutbildning, och för att vara behörig krävs grundläggande behörighet för högskolestudier. För att studenterna ska klara av att genomföra ett filmprojekt från idé till färdig film ingår bland annat kurser om projektutveckling, dramaturgi, produktionsledning, budgetering, inspelningsplanering, juridik och finansiering i utbildningen.

Förutom dessa teoretiska delar av utbildningen får studenterna också prova på att tillämpa sina nya kunskaper praktiskt genom en rad produktionsövningar, som kan bestå av allt från några få dagars inspelning till hela produktioner av kortfilmer. Studenterna tar på sig de roller de skulle ha i verkligheten, men har hela tiden handledning under projektens gång. Utbildningen lägger också stor vikt vid lagarbete och samarbete, egenskaper som en filmproducent behöver mycket av i sitt arbetsliv.

Om du känner att du behöver en paus från dina studier, och göra något roligt tillsammans med dina vänner, är lasertag den perfekta aktiviteten. Om du studerar på Stockholms Dramatiska Högskola, och således befinner dig i Stockholm, är ett av de bästa ställena att spela lasertag i Stockholm O’Learys i Mall of Scandinavia. Kanske kan du också passa på att se en film i gallerians biograf, och få inspiration till dina studier.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *