Starta ett eget produktionsbolag

 

Är du intresserad av film och vill omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken? Ibland kan det enklaste vara att skapa ett eget produktionsbolag. På så sätt kan du få möjlighet att göra verklighet av dina drömmar och se till att resultatet blir precis som du vill ha det. Med ett eget produktionsbolag är det du som styr skutan – på gott och ont. Du får vara beredd på att lägga ned mycket tid och det gäller att du har rätt kunskaper och inställning för att kunna driva ett eget bolag, men om du klarar av det är dina möjligheter stora att sjösätta roliga filmprojekt.

Den största fördelen med att ha ett eget produktionsbolag lär vara att du får full kontroll över dina egna pitchar. Om du anser att du har en idé som håller för att genomföra

Young woman holding a movie clapboard over black background, studio shot

är det bara upp till dig att skrida till verket. Eftersom det är du som står för riskerna kan ingen säga till dig att din idé ska slopas. Naturligtvis bör du dock veta vad du gör om vill att ditt företag ska bli framgångsrikt. Med ett eget produktionsbolag får du också full kreativ kontroll för att undvika att andra lägger sig i och på så sätt påverkar slutresultatet på ett negativt sätt.

När du startar ett eget produktionsbolag lär du dig också hur det fungerar i filmbranschen med alltifrån det praktiska som att köpa in utrustning till det administrativa med att fakturera på rätt sätt. Du får kunskaper som kan vara användbara i en lång rad olika situationer och du blir självständig när det kommer till att producera egna filmer. Det kan vara en bra merit på ditt CV eftersom det visar att du har framåtanda och disciplin.

Ett eget produktionsbolag passar dock inte för alla. Det är ett arbete som kräver mycket tid och pengar, vilket gör det mindre lämpat för dig som vill börja med att omsätta en filmidé i praktiken utan att behöva göra åtaganden för en lång tid framöver. Kanske har du inte heller tid att sätta dig in i frågor som rör skatt och företagande. I dessa fall kan det vara smartare att anlita ett externt produktionsbolag för att din filmidé snabbare ska bli verklighet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *