Ljud och ljus gör dina videoinspelningar professionella

Vad är det som avgör om en video upplevs som professionell i jämförelse med en som upplevs amatörmässig? Titeln ger dig en ganska tydlig ledtråd. Just precis, ljudet och ljuset. Det sägs att 90% av upplevelsen i ett videoklipp eller en film avgörs av ljudet. Men bara därför ska du inte bara fokusera på ljudet. Ljuset har detta till trots mycket stor betydelse för helhetsupplevelsen.

Varför är ljuset så viktigt vid videoinspelning?

Huvudsyftet med ljus vid videoinspelning är att tittaren enkelt ska kunna identifiera vad den tittar på. Du kan ju själv fundera på hur många sekunder du skulle titta på ett nyhetsklipp som var alldeles för mörkt innan du stänger av det?

Men ljussättning handlar inte enbart om att göra personer eller objekt synliga, det är mycket mer än så. Enbart med hjälp av ljus kan du skapa en känsla, skapa en stämning eller få en video att se professionell ut. Till exempel:

  • Ett blått ljus ger en kall känsla.
  • Orange ljus ger en varm känsla.
  • Mörkt och skarpa kontraster ger en dramatisk känsla.
  • Ljust och nästintill skugglöst ger en fräsch uppfriskande känsla.

Hur du ljussätter förmedlar mycket känslor. Från vilken vinkel du väljer att slå på lampan eller lamporna är minst lika viktigt. Prova olika vinklar och se själv hur olika du upplever skådespelaren eller objektet framför kameran.

Tips för att få bättre ljus

Mjukt ljus är oftast att föredra när man ljussätter för videoproduktion. Ju större ljuskälla du har desto mjukare ljus får du. Du behöver inte ha en stor lampa för att skapa en stor ljuskälla. Genom att rikta flera små lampor in i ett stort frostfilter skapar du en stor ljuskälla.

Experimentera med olika färger. Nu för tiden är det betydligt enklare än förr. Hos Nordicbox.se kan du till exempel köpa RGB-lampor och du byter enkelt färg med hjälp av telefonen. Med dem kan du definitivt skapa häftiga effekter. Dessutom hittar du även billiga och bra ficklampor som kan lyfta din videoproduktion.

Varför är ljudet viktigt?

Om ljudet är svagt eller dåligt inspelat kommer du stänga av på några sekunder, så pass viktigt är ljudet. Kolla på lite olika videoklipp på YouTube och hitta ett klipp som har lite sämre ljud. Kommentarsfältet fullständigt överöses med negativa kommentarer om ljudet. Det här med dåligt ljud är en aspekt inom videoskapandet som folk helt enkelt inte tolererar att man slarvar med.

Tips för att få bättre ljudinspelning

Först och främst investera i en bra mikrofon. En bra mikrofon behöver inte kosta en förmögenhet, men lär dig tolka mikrofonens inspelningsförmåga och egenskaper innan du köper en. Olika typer av mikrofoner är bäst för olika tillfällen. Vissa för musikinspelning och andra för ljudinspelning.

Se till att det inte ekar i lokalen där du spelar in. Får du med eko i iinspelningen är det inte mycket du kan göra i efterhand för att rädda den. Dämpa därför lokalen med mjuka material. Häng upp handdukar eller filtar på väggar och lägg ut mattor på golvet. På så vis kommer ljudkvaliteten att förbättras avsevärt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *