Jobba inom ljudproduktion

Har du ett starkt intresse för ljud? Då kanske det kan passa dig att jobba inom ljudproduktion. Det finns mängder av olika alternativ om du tycker om detta fält. Vill du skapa egen musik eller hjälpa till att få andras musik att låta bra? Är du mer sugen på att ljudsätta stora teateruppsättningar eller vill du göra specialeffekter? När det gäller ljud finns det inga gränser, använd din fantasi och låt den ta dig till oanande platser. Ljud är något som berör människor eftersom det är sammankopplat med ett av våra fem sinnen.

1200px-13-08-31-wien-redaktionstreffen-eut-by-bi-frie-037Låta eller lyssna

Det finns många möjligheter att jobba med ljud. Hörseln tillhör ett av våra största sinnen där vi bland annat tillgodogör oss information och njuter av bra musik. På de olika radiostationerna runtom i landet jobbar man med ljud på ett avancerat sätt. Som ljudproducent måste man tänka på att använda sig av bra mikrofoner och kunna skapa den ljudbild som man har tänkt sig. På radioteatern använder man sig aktivit av ljudproducenter för att få till specialeffekter och målande ljud som berättar en historia. Där kan en dags arbete bland annat bestå av att bryta av morötter eller gå i grus för att få ett så bra ljudexempel som möjligt. En morot som går av kan gestalta ett ben som bryts och hastiga steg i gruset kan passa i en deckarhistoria. Om man vill Jobba på Sveriges Radio som ljudproducent kommer man få tillgång till ett helt rum med massor av olika saker som skapar specialeffekter.

Ljud som ljud

Ljud är ett stort område som ibland blir förbisett. Många tar det för givet, det är trots allt en del av människans anatomi och kan ses som en självklarhet. Man kan jobba med ljud på massor av olika sätt. Bland annat kan man skapa egen musik eller hjälpa till att producera någon annans musik så att den låter så bra som möjligt. Man kan även jobba med ljud på olika radiostationer, antingen genom att sända radio själv eller vara med och göra specialeffekter. När det gäller ljud har fantasin en stor roll, särskilt när man skapar ett ljud för att få till en viss effekt. En ljudproducent kan använda sig av mycket i sitt arbete, både mikrofoner och hörlurar kan komma till lika stor användning som morötter och andra grönsaker. Det är viktigt att ha en bra utrustning så att dina ljud blir bevarade på det sättet som du har tänkt dig.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *