Arbeta på ett filmbolag

Skulle du vilja arbeta med film? Film är ett medium med stor kraft som ofta når ut till väldigt många människor. Att få jobba med film är, bland annat därför, en mycket vanlig dröm. Filmbolag är stora arbetsplatser där det finns plats för medarbetare med olika inriktningar och utbildningsbakgrunder. Ett intresse för film är ofta den tydligaste gemensamma nämnaren och något som lockar med film är just möjligheten att få skapa något stort tillsammans med andra. Det finns också en hel del pengar i branschen även om inte alla filmer går med vinst. Ofta är det i stort sett bara skådespelare, manusförfattare och regissören som får erkännande i samband med ett filmprojekt, men det är många fler som står bakom en film och som är helt nödvändiga för produktionen. Iden här texten ska vi bland annat titta lite närmre på hur filmbolag arbetar och vad man kan ha för kompetens för att få chans att få jobb i det här spännande sammanhanget.

Vad gör egentligen ett filmbolag?

Filmbolag kan ha olika inriktningar men de flesta har det gemensamt att de finansierar och administrerar filmproduktioner och har juridiskt ansvar och är rättighetsinnehavare när det gäller produktionerna de arbetar med. Att marknadsföra och sälja filmer efter det att de spelats in är en viktig uppgift. Det görs bland annat i samband med festivaler. Vi har sett Många svenska filmer på Berlins filmfestival under senare år och ofta är det så att filmbolaget i fråga lagt ner ett gediget arbete på att festivalen ska skapa så stora världen som möjligt för filmen i fråga och bolaget. Man skiljer ofta på filmbolag och produktionsbolag. Filmbolag arbetar med film i bred bemärkelse. Produktionsbolag arbetar just med produktion av filmer och kan ha filmbolag som bistår med distribution och ekonomi. På produktionsbolag arbetar framförallt filmarbetare som inriktat sig på de någon av de olika aspekterna inom filmiskt berättande som fotografer, klippare, ljussättare, regissörer och rekvisitörer. På ett filmbolag hittar man istället många som skickliga på att göra affärer och som dessutom har breda kunskaper om filmmediet.

Hur kommer man in i branschen?

Den som vill ha en bred bakgrund när det gäller film kan plugga filmvetenskap på universitet, det är bra om man vill ha redskap som krävs för att kunna analysera film och sätta produktioner i ett filmhistoriskt sammanhang. När det gäller själva filmhantverket finns det massor av utbildningar på olika nivåer. Du kan plugga till klippare, rekvisitör, scenograf, fotograf, skådespelare, administratör och säljare mm. Ofta behöver dels expertis inom ett lite smalare område och allmänna kunskaper om mediet film för att chans att få jobb. Högskoleprovet är alltid en bra början om du inte har höga betyg från gymnasiet. här kan du se högskoleprovet resultat . Det är dock värt att notera att många bra utbildningar inom filmens område ges på folkhögskolor och på yrkeshögskolan. När man väl har en utbildning i ryggen är det ofta kontakter som gäller för att göra sig ett namn. Rör dig i filmsammanhang så kommer du att lära känna människor som känner människor som kanske kan erbjuda dig ett jobb i framtiden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *